Grønlangkål og hamburgerryg

Sidste søndag var der farmor-mad på menuen. En klassiker fra flere regionale, danske køkkener: Grønlangkål – i min udgave serveret med glaseret hamburgerryg og brune og hvide kartofler. Indtil for få år siden fik vi hvert år til enten 1. eller 2. juledag denne ret hos min farmor. Hvor menuen juleaften kunne – og stadig kan – svinge, så var det stensikkert, at farmor serverede grønlångkål.

For nylig ville min farmor have fyldt 97, så hvad var mere passende end at lave en af hendes signaturretter til en god søndagsfrokost.

hamburgerryg, grønlangkål, stuvet grønlangkål, farmormad, mormormad,

Det skal du bruge:
1 hamburgerryg (ca. 1,5 kg)
2 pilsnerøl
Vand
8-10 sorte peberkorn
8-10 nelliker
5 laurbærblade
En god dijonsennep
Brun farin
600 gram frosset, hakket grønkål
Smør
½ liter fløde
1 tsk muskatnød
Salt og peber

Læg hamburgerryggen i en gryde, hæl de to øl i og spæd op med vand, så det dækker kødet. Tilsæt nu peberkorn, nelliker og laurbærblade og bring gryden i kog. Når det koger, så skru ned til svag varme og lad det koge i ca. 45 minutter.

Tag nu kødet op og fjern nettet rundt om hamburgerryggen. Smør senneppen ud over kødet – her er det altså lidt med gefühl, hvor meget man skal bruge, så derfor har jeg ikke skrevet noget i listen med ingredienser. Det samme gælder den brune farin, som du herefter fordeler oven på senneppen – sørg for at hele oversiden af hamburgerryggen er godt dækket. Stil kødet i en forvarmet ovn på ca. 200 grader, indtil farinen er smeltet.

Til at lave grønlangkålen smelter du en god klat smør og svitser hurtigt den optøede grønkål (et lille tip: sørg for at vride så meget vand som muligt ud af kålen, når den er tøet op). Tilsæt fløde, muskatnød, salt og peber og lad det varme op i ca. fem minutter.

Server grønlangkål og hamburgerryg med brune og hvide kartofler. Mangler du en opskrift på, hvordan du laver brunede kartofler, kan jeg anbefale Karolines Køkken.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Middag, Opskrifter, Svinekød, Tradition. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s